sunnuntai 5. heinäkuuta 2020

Kesäsalaatti

Ehdoton bravuurini ruuanlaitossa ovat raikkaat salaatit, joita myös instagramtilini stooreissa on vilahdellut. Kesät ovat sallaattien kulta-aikaa, sillä raaka-aineita saa halvalla kaupasta tai tuoreena omasta maasta tai parvekkeelta. Toki välillä minäkin vain paloittelen pikaisesti kaikki ainekset sekaisin kulhoon, mutta yleensä panostan salaatti-aineksien esillelaittoon. Syömmekin paljon näitä kokoamiani salaattiannoksia illalliseksi, mutta ne sopivat myös pienemmällä lautaskoolla vaikka alkuruuaksi.
Yksi lemppari kapistus salaattien teossa on spiraalileikkuri. Sillä saa kätevästi spiraloitua kesäkurpitsasta pohjan salaatille. Toki alle voi laittaa vain pelkkiä saalaatinlehtiä, mutta oma suosikkini tosiaan on tämä leikkuri. Struktuuri kesäkurpitsalle on näin spiraloituna parempi ja lisäksi korvaan pastan välillä osin tai kokonaan tällä "kesäkurpitsaspagetilla".
Eli ensin laitan spiriloitua kesäkurpitsaa ja salaatinlehtiä lautasen reunoille ja siihen päälle alan asettelemaan erilaisia yrttejä, tomaattia, kurkkuja, juustoa, mansikkaa...kaikkea ihanaa kesäistä ja maistuvaa mitä nyt vaan voi mieleen tullakkaan. Salaattikastikkeita en käytä näihin salaatteihin ollenkaan vaan pelkkä oliiviöljy ripauksella suolaa ja pippuria hoitaa kyllä sen homman. Yrtit tuovat salaattiin niin kivasti makuvivahteita, etten raaski peittää niitä salaatinkastikkeilla.


Tähän salaattiin olen ammentanut vihreää omista lavakauluslaatikoistani. Lautaselta löytyy salviaa, minttua, syötäviä orvokkeja, basilikaa, krassinlehtiä ja -kukkia, sekä salaatinlehtiä, lehtikaalia, viinisuolaheinää, korianteria ja herneenversoja. Kylvämäni kesäkurpitsat eivät meinanneet nousta maasta ollenkaan ja taimien kasvu on ollut niin hidasta, että epäilen mahdanko saada niistä tänä kesänä syötävää ollenkaan. Sama juttu avomaankurkuilla. Sen sijaan kuistilla kasvavia amppelikurkkuilla olemme päässeet jo herkuttelemaan ja yksi niistä pääsi mukaan myös tähän salaattiinkin. Kaupasta ostin kesäkurpitsan lisäksi kirsikkatomaatteja, vuohenjuustoa ja mansikoita, sillä salvian, mansikoiden ja vuohenjuuston kombo on yksinkertaiisesti taivaallinen!
Lautasen keskustan täytän aina jollain proteiinilla, tällä kertaa Jalotofun punajuuripihvillä, joihin olen täysin koukussa. Näin kesällä salaattiin voi grillatta vaikka jotain kasviproteiinia tai vaikka halloumia. Juomaksi lasiin suosittelen jotain kylmää ja kesän kunniaksi vaikka jotain kivasti kuplivaakin

Ihanaa ja maistuvaa kesää!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti