Kuvaus

Sisustus / Kierrätys / Remppailu / DIY / Koti

tiistai 16. kesäkuuta 2020

Puutarhakuulumisia

Ensimmäinen vuoteni lavakaulusviljelijänä on lähtenyt liikkeelle yllättävän vehreästi! Olin valmistellut itseäni jo pahimpaan, että vaikka kuinka tekisin kaikki esivalmistelut ohjeiden mukaan ja kylväisin joka ikisin siemenen erikseen rakkaudella maahan saattaisi sato silti jäädä niukaksi tai lähes olemattomaksi. Tietenkin salaa unelmoin mahtavista viljelyksistä, joka pursuaisi yli ääriään täynnä olevista viljelyslaatikoista. Täytyy myöntää, että olen tosi yllättynyt kuinka kivasti lähes kaikki kylvöt ovat lähteneet kasvamaan ja nyt elellään vasta juhannusviikkoa! Varsinkin pinaattia, salaatinlehtiä, lehtikaalia ja korianteria riittää yllin kyllin tänä kesänä. Toki tein kylvövirheitäkin, vaikka mielestäni olin niin hyvin aiheeseen etukäteen perehtynyt. Avomaankurkut laitoin kasvamaan aivan liian lähelle auringonkukkia, jotka pärähtivät sellaiseen kasvuun, että ne peittivät välittömästi ja auttamattomasti alleen pienet avomaankurkku parat. Siirsin nämä avomaankurkun taimet toiseen lavaan, jossa kasvaa myös kesäkurpitsaa. Ilmeisesti tämä lava on eniten varjossa, sillä kasvu tässä lavassa on todella hidasta ja katsotaan saanko avomaankurkkua tai kesäkurpitsaakaa (näiden piti olla helppoja kasvattaa) ollenkaan. Ehkä ensi vuonna yritän suosiolla esikasvattaa nämä lajit suorakylvön sijaan. Onneksi kuistilla kasvava amppelikurkku kukkii jo täyttä päätä, joten ihan ilman kurkkuja en kumminkaan taida jäädä.
Tähän asti olen pitänyt laatikoiden päällä harsoja, vaikka onkin ollut todella lämpimät ilmat. Harso on suojannut taimia tehokkaasti auringonpaahteelta, tuhohyönteisiltä, sekä ehkä pahimmilta vihollisilta eli rusakoilta. Tänään Siippa nakutteli lavakaulusalueen ympärille aidan rusakoiden varalle, joten uskalsin ottaa harsot vihdoinkin pois. Tosin rucolan ja hyvin kasvaneen lehtikaalin pidän edelleen harsojen alla, sillä ne ovat tuholaisten herkkua ja haluan pelata varman päälle, että saan lehtikaalia jatkossakin lautaselle. Koen todella suurta onnistumisen iloa, kun salaatinlehtiä tai yrttejä ei tarvitse tänä kesänä ostaa ruokakaupasta, vaan nyt kesän ajan ne voi ammentaa tuoreina omista lavakauluksista. Salaatitikin maistuvat superhyville, kun sekaan voi heittää eri lajeja tuoreita yrttejä ja salaatinlehtiä.Meidän pieni piha on ehdottomasti muutenkin nyt alkukesästä parhaimmillaan ja tämä johtuu valtavista juhannusruusupuskista, joita onnekseni pihalla on kaksin kappalein. Niistä kookkaampi sijaitsee heti ulko-oven vieressä ja joka kerta avatessani oven vastaan tulvii mitä huumaavin ruusuntuoksu. Voiko aamu enää tätä paremmin alkaakkaan? Meidän juhannusruusut alkavat ikävä kyllä vedellä jo viimeisiään, mikä on todella sääli, sillä nauttisin mielelläni näistä lumoavan kauniista kukista vaikka koko kesän ajan.
Toinen ihana pensas mitä ehdottomasti pitäisi kasvaa paljon meidän pihalla on syreeni, mutta valitettavasti pihassa ei kasvanut kuin yksi unkarinsyreeni muuttaessamme tähän taloon. Olen istutellut syreenejä kyllä pihalle, mutta harmikseni niiden kasvu ei ole ihan sitä nopeinta tahtia ja vanhoja kauniita valkoisia lajikkeita on ollut vaikea löytää.
Ihanaa juhannusta kaikille!

1 kommentti :