lauantai 16. toukokuuta 2020

Muutoksia keittiössä

Meidän mini keittiö koki pieniä muutoksia jo viime vuoden lopulla, mutta tänne blogiin en ole ehtinyt asiasta mainitakkaan. Kaikki sai alkunsa siitä, kun meidän oli pakko uusia jääkaappi. Entinen jääkaappi oli normaalia kokoa pienempi ja siinä oli vain pieni pakastelokero. Pyrimme suorittamaan aina viikon ruokaostokset kerralla ja tarpeen mukaan vaan täydentämään tätä satsia. Neljän hengen viikon ruokaostosten sovitteleminen yhteen pieneen jääkaappiin oli aikamoinen tetris ja hermoja raastava suoritus. Myöskään laitteen sähkönkulutuksesta tai sen iästä ei ollut tietoa, koska jääkaappi oli talon edellisen omistajan hankkima. 
Niinpä päätimme satsata isompaan jääkaappiin, josta löytyisi myös kunnolla pakastin tilaa. Katselin eri valmistajien jääkaappimalleja ja Smeghän nyt olisi ollut unelmien täyttymys, mutta olen kuullut, ettei siinä loppujen lopuksi oikein ole sitä tilaa, mitä tässä lähdettiin alunperin hakemaan. Myöskin sen hinta ylitti budjettimme reilusti. Smeg oli siis poissa laskuista. Pähkäilin myös jonkun ihan tavallisen valkoisen jääkaappipakastimen hankintaa, mutta jotenkin sellainen ei tuntunut hyvältä vaihtoehdolta. Tarkoituksena kun oli laittaa jääkaappi työtason viereen, eli sitä ei upotettaisi minnekkään. Edellinen pieni jääkaappi oli juuri saatu mahdutettua sille varattuun tilaan, mutta vähääkään leveämpi versio ei siihen enää mahtusi. Näillä spekseillä meille sitten kotiutui Schneiderin retromallinen jääkaappipakastin, mihin ollaan oltu ihan tyytyväisiä. Vähän kyllä kamppailin  aluksi värivalintamme kanssa sillä ajattelin jääkaapin olevan enemmän kermanvärinen, kuin kellertävä, mutta ihan hyvin se keittiöömme istuu.
Ennen jääkaapin tuloa maalasin uudelleen keittiön lattian, huoneeseen johtavat kolme kynnystä ja niiden ovenkarmit. Lisäksi olin haaveillut keittiön seinälle jo pitkään sormipaneeleista, jotka sinne nyt sainkin. Käytin tähän meidän saunasta jääneet ylimääräiset sormipaneelit ja loput löytyi ilmaiseksi raksatavarakirppikseltä. Maalinkin kanssa päätin säästää ja pengoin maalivarastomme valimoimaa. Päädyin maalaamaan paneelit Tikkurilan värisävyllä Harso (H495), joka on siis sävy. jolla maalasin lastenhuoneen seinän. Maalasin samalla maalilla myös kaikki keittiön avohyllyjen reunat. Niistä tuli kivannäköiset. Keittiö kaipasi seinäkelloa ja löysin ihanan vanhan ja keittiön sävyihin sopivan seinäkellon Tori.fi:stä.
Tekaisin ikkunalle vielä lasilevystä ja narusta ikkunaan pienen taimihyllyn, josta löytyy tällä hetkellä salaattia, basilikaa ja syötäviä orvokkeja. Meillä syödään tosi paljon salaatinlehtiä ja säilytän niitä jääkaapin sijaan nykysin tuossa hyllyllä. Salaatti kasvaa nimittäin helposti mullassa uudelleen mikäli sen juuret ovat vielä valkoiset (jääkaapissa ne menevät helposti ruskeiksi). Kun salaatti tai yrtti on lähes syöty, niin kiikutan sen tuolta hyllyltä lavakauluksiin kasvamaan. Tähän mennessä kaikki salaatit yhtä lukuunottamatta ovat lähteneet uudelleen kasvamaan, joten tätä kikkaa kannattaa koittaa vaikkei lavakauluksia omistaisikaan. Tämä toimii nimittäin myös ruukussa, eli ottaa sen muovisen pienen ruukun juurista pois ja laittaa kasvin kasvamaan ruukkuun jossa on multaa. Ajatella mitä määriä sitä on tullut biojätteeseen salaatteja ja yrttejä viskottua yhden käyttökerran jälkeen, vaikka niistä olisi voinut kasvattaa uusia taimia iskemällä ne vain multaan.
Entisen jääkaapin tilan Siippa rakensi aamiaiskaapin tyyliseksi. Sieltä löytyy mikro, leivänpaahdin  ja muuta keittiön pienelektroniikkaa. Nyt ne ovat kätevästi samassa paikassa ja sopivasti vähän syrjässä, eivätkä vie enää tilaakaan laskutasoilta.
Sain siis kivaa pikkumuutos keittiöön ihan vähällä rahalla (mikäli jääkaappia ei tähän lasketa). Loppuun vielä pari kuvaa muistin virkistämiseksi, miltä meidän keittiö näytti syksyllä 2015 kun ostimme tämän talon. Noista ajoista jäljellä ovat yläkaapit, jotka maalasin kokonaan valkoisiksi ja vaihdoin niihin vetimet, sekä kuiva-ainekaappi, joka ilman muuta jätettiin paikoilleen. Katto tietenkin on myös sama, ainoastaan maalattu ja lautalattia kaivettiin esiin punaisten muovimattojen alta.
5 kommenttia:

  1. Vitsi miten hienon näköinen tuo teidän keittiö, tosi kiva ja persoonallinen. Sopii myös tuo uusi jääkaappi sinne hyvin. Meillä oli myös sama, että meidän vanhaan jääkaappiin piti aina tunkemalla tunkea kaikki ruoat ja muut. Oikeastaan tällä viikolla pitäisi jääkaappi asentajien tulla tuomaan ja asentamaan uusi, joten tuskin maltan odottaa.

    VastaaPoista
  2. Jääkaappi näyttää hyvältä ja niin myös koko keittiö. Sormipaneelit ovat todellakin piste i:n päälle. Onnistunut muutos.

    VastaaPoista