Kuvaus

Sisustus / Kierrätys / Remppailu / DIY / Koti

lauantai 23. toukokuuta 2020

Pergola kesäkuntoon

Kaupallinen yhteistyö: Oy Sika Finland ab
Viheriöivät pihat ja kesäisemmäksi muuttuneet kelit yllyttävät varmasti monia laittamaan terasseja viihtyisimiksi oleskelu paikoiksi. Itsekkin halusin saada pergolan taas kesäkuntoon alkavaa grillikautta varten ja tokihan siellä on muutenkin kivaa viettää aikaa auringosta nauttien. Tehtävää oli talven jäljiltä taas melkoisesti, sillä tersassilaudat olivat kuluneet muutamassa vuodessa vaihtelevien vuodenaikojen seurauksena aikalailla ja ne oli öljyttävä uudelleen. Myös kalusteet olivat talven jäljiltä pölyiset ja likaiset ja tarvitsivatkin perusteellisen pesun, samoin kuin grilli. Ei muuta kuin hihat heilumaan ja terassia kuuraamaan!

Sain Oy Sika Finland ab:ltä hyvän aineen pihakalusteiden tehokkaaseen putsaamiseen. Kyseinen aine on on Sikagard-715W, jolla pesin myös meidän terassilaudat vuorokautta ennen niiden öljyämistä. Tämä aine on erittäin monikäyttöinen ja sillä voi puhdistaa lähes mitä tahansa ulkopintoja, kuten kattoja, julkisivuja, pihakalusteita, markiiseja, ulkotekstiilejä, terasseja ja pihakivetyksiä Tuote on vesipohjainen, eikä se sisällä fosfaatteja eikä orgaania liuottimia. Aine on heti käyttövalmis, joten se vaan levitettään puhdistettavalle pinnalle sienellä, harjalla tai ruiskulla, annetaan vaikuttaa 5-10 minuuttia ja huuhdellaan vedellä. Ja siinä se! Aine on myös riittoisaa, joten tällä viiden litran kanisterilla putsaan nämä pergolan puutarhakalusteet ja terassilaudat vielä monena vuonna.
Kun kalusteet olivat perusteellisesti putsattu ja terassi öljytty päätin koittaa pergolaan uutta järjestystä. Kalusteet tulivat nyt keskelle ja grilli ja Singerin jalasta tehty pieni apupöytä vaihtoivat myös paikkaa. Pergolan kattoon kiinnitin eri kokoisia riisispaperista tehtyjä aurinkokennovalaisimia. Ne ovat hauskannäköinen rykelmä päivisin ja myös erinomaisa tunnelman luojia syttyessään pehmeästi palamaan illan hämärtyessä.
Pergolan penkeille ompelin uudet tyynynpäälliset ja hankin sinne myös hieman vihreää. Orvokit ovat kestäviä ja pientä pakkastakin sietäviä kukkia, joten ostin niitä pergolaan jo jokin aika sitten. Muita kukkia valitessa tulikin sitten pieni tenkkapoo, sillä en meinanut millään keksiä mitkä kukat sopisivat parhaiten pergolan tunnelmaan. Lopulta päädyin ostamaan sinne erilaisia heiniä ja pöydälle ostin muutaman oranssin dahlian. Takaseinälle laitoin viime vuoden tapaan muratteja amppeleihin roikkumaan.Puhtaassa pergolassa kelpaa nyt oleskella ja ensimmäiset grillailutkin on nyt onnistuneesti takanapäin. Aurinkoista viikonloppua kaikille!

lauantai 16. toukokuuta 2020

Muutoksia keittiössä

Meidän mini keittiö koki pieniä muutoksia jo viime vuoden lopulla, mutta tänne blogiin en ole ehtinyt asiasta mainitakkaan. Kaikki sai alkunsa siitä, kun meidän oli pakko uusia jääkaappi. Entinen jääkaappi oli normaalia kokoa pienempi ja siinä oli vain pieni pakastelokero. Pyrimme suorittamaan aina viikon ruokaostokset kerralla ja tarpeen mukaan vaan täydentämään tätä satsia. Neljän hengen viikon ruokaostosten sovitteleminen yhteen pieneen jääkaappiin oli aikamoinen tetris ja hermoja raastava suoritus. Myöskään laitteen sähkönkulutuksesta tai sen iästä ei ollut tietoa, koska jääkaappi oli talon edellisen omistajan hankkima. 
Niinpä päätimme satsata isompaan jääkaappiin, josta löytyisi myös kunnolla pakastin tilaa. Katselin eri valmistajien jääkaappimalleja ja Smeghän nyt olisi ollut unelmien täyttymys, mutta olen kuullut, ettei siinä loppujen lopuksi oikein ole sitä tilaa, mitä tässä lähdettiin alunperin hakemaan. Myöskin sen hinta ylitti budjettimme reilusti. Smeg oli siis poissa laskuista. Pähkäilin myös jonkun ihan tavallisen valkoisen jääkaappipakastimen hankintaa, mutta jotenkin sellainen ei tuntunut hyvältä vaihtoehdolta. Tarkoituksena kun oli laittaa jääkaappi työtason viereen, eli sitä ei upotettaisi minnekkään. Edellinen pieni jääkaappi oli juuri saatu mahdutettua sille varattuun tilaan, mutta vähääkään leveämpi versio ei siihen enää mahtusi. Näillä spekseillä meille sitten kotiutui Schneiderin retromallinen jääkaappipakastin, mihin ollaan oltu ihan tyytyväisiä. Vähän kyllä kamppailin  aluksi värivalintamme kanssa sillä ajattelin jääkaapin olevan enemmän kermanvärinen, kuin kellertävä, mutta ihan hyvin se keittiöömme istuu.
Ennen jääkaapin tuloa maalasin uudelleen keittiön lattian, huoneeseen johtavat kolme kynnystä ja niiden ovenkarmit. Lisäksi olin haaveillut keittiön seinälle jo pitkään sormipaneeleista, jotka sinne nyt sainkin. Käytin tähän meidän saunasta jääneet ylimääräiset sormipaneelit ja loput löytyi ilmaiseksi raksatavarakirppikseltä. Maalinkin kanssa päätin säästää ja pengoin maalivarastomme valimoimaa. Päädyin maalaamaan paneelit Tikkurilan värisävyllä Harso (H495), joka on siis sävy. jolla maalasin lastenhuoneen seinän. Maalasin samalla maalilla myös kaikki keittiön avohyllyjen reunat. Niistä tuli kivannäköiset. Keittiö kaipasi seinäkelloa ja löysin ihanan vanhan ja keittiön sävyihin sopivan seinäkellon Tori.fi:stä.
Tekaisin ikkunalle vielä lasilevystä ja narusta ikkunaan pienen taimihyllyn, josta löytyy tällä hetkellä salaattia, basilikaa ja syötäviä orvokkeja. Meillä syödään tosi paljon salaatinlehtiä ja säilytän niitä jääkaapin sijaan nykysin tuossa hyllyllä. Salaatti kasvaa nimittäin helposti mullassa uudelleen mikäli sen juuret ovat vielä valkoiset (jääkaapissa ne menevät helposti ruskeiksi). Kun salaatti tai yrtti on lähes syöty, niin kiikutan sen tuolta hyllyltä lavakauluksiin kasvamaan. Tähän mennessä kaikki salaatit yhtä lukuunottamatta ovat lähteneet uudelleen kasvamaan, joten tätä kikkaa kannattaa koittaa vaikkei lavakauluksia omistaisikaan. Tämä toimii nimittäin myös ruukussa, eli ottaa sen muovisen pienen ruukun juurista pois ja laittaa kasvin kasvamaan ruukkuun jossa on multaa. Ajatella mitä määriä sitä on tullut biojätteeseen salaatteja ja yrttejä viskottua yhden käyttökerran jälkeen, vaikka niistä olisi voinut kasvattaa uusia taimia iskemällä ne vain multaan.
Entisen jääkaapin tilan Siippa rakensi aamiaiskaapin tyyliseksi. Sieltä löytyy mikro, leivänpaahdin  ja muuta keittiön pienelektroniikkaa. Nyt ne ovat kätevästi samassa paikassa ja sopivasti vähän syrjässä, eivätkä vie enää tilaakaan laskutasoilta.
Sain siis kivaa pikkumuutos keittiöön ihan vähällä rahalla (mikäli jääkaappia ei tähän lasketa). Loppuun vielä pari kuvaa muistin virkistämiseksi, miltä meidän keittiö näytti syksyllä 2015 kun ostimme tämän talon. Noista ajoista jäljellä ovat yläkaapit, jotka maalasin kokonaan valkoisiksi ja vaihdoin niihin vetimet, sekä kuiva-ainekaappi, joka ilman muuta jätettiin paikoilleen. Katto tietenkin on myös sama, ainoastaan maalattu ja lautalattia kaivettiin esiin punaisten muovimattojen alta.
lauantai 9. toukokuuta 2020

Kesähuoneessa

Intouduin siivoamaan kuistin viime viikonloppuna kesäkuntoon.  Kuten joka ikinen vuosi, niin myös tänä vuonna sinne oli ehtinyt taas kasautumaan kaikenlaista täysin turhaa roipetta ja muutenkin kuisti oli likainen ja pölyinen talven jäljiltä. Kannoin kaikki tavarat ensin ulos (piha näytti vähän aikaa ihan kirpparialueelta tämän vuoksi) ja pesin kuistin ikkunat, pyyhin pölyt, imuroin ja pesin lattiat ja heitin kaikki tekstiilit pesukoneseen.  Koska kyseessä on pieni tila, niin kauheita muutoksiahan sisustuksen suhteen sinne ei pystynyt tekemään.  Olen päättänyt etten osta nyt mitään vähään aikaan, vaan vaihtelen vaan tavaroiden paikkoja huoneiden välillä. Näin saa kivaa vaihtelua ja uutta ilmettä, eikä se maksakkaan mitään.

Siipalla oli eilen syntymäpäivät ja miettiessäni miten saisin päivään jotain spessua, tuli mieleeni kattaa illallinen kuistin puolelle, nyt kun se oli sopivasti siivottukin. Niinpä lämmittelin vasta ostetun vohveliraudan kuumaksi, tein suolaisia vegetäytteitä ja patistin lapset keräämään kukkia pöydän koristeeksi pihan puolelta. Pöydästä tuli hauska, vaikka olisi teemaltaan sopinut enemmän äitienpäivä brunssikattauksen, kuin nelikymppisen miehen synttäripöydäksi. Siippaa asia ei näyttänyt yhtään vaivaavan, vaan päinvastoin. Hän oli kuisti-illallisesta hempeine kattauksineen oikein mielissään!


Kuisti, joka on myös erinomainen kasvihuone, on vielä näin alku kesästä vielä vähän kolkon näköinen. Ostamani  tomaatintaimet ovat vielä pieniä, mutta hyvin terhakan näköisiä. Ikkunalaudoilla kasvaa pensastomaattien taimia ruukuissaan ja pöydän päältä löytyy muutama kirsikka- ja luumutomaatti. Päivisin kuistilla on aurinkoisina päivinä vähintään +20 C, mutta yöksi kantelen lämpötilojen mukaan taimia vielä yöksi sisälle turvaan, sillä kuistilla ei ole lainkaan lämmitystä. Tomaatintaimien lisäksi kuistilta löytyy muutama pelargoni ja muratti, jotka ovat aikaisempina vuosina viihtyneet hyvin kesähuoneessani.
Eilen huomasin ilokseni pienien amppelikurkkujen alkujen puskeneen esiin multien alta. Toivottavasti saan ne tuottamaan satoa kesän edetessä. Lisäksi ajattelin tänä vuonna kokeilla kuistilla mös amppelimansikoiden kasvatusta ensi kertaa.Onnellista äitienpäivää!

lauantai 2. toukokuuta 2020

Vappu 2020

Tuntuipa nyt tämä vappukin vähän omituiselle, kun sen vietti pelkästään oman perheen kesken. Vuosikausia meillä on ollut tapana järjestää vappubrunssi yhdessä ystävien kanssa, mutta tietenkään sellaista ei voitu tänä vuonna järjestää, vaan kaikki pysyttelivät kiltisti omissa kodeissaan. Jotta vappu olisi tuntunut edes jollain tavalla vapulle, ripustelin lapsia ajatellen ruokapöydän ylle serpentiiniä ja ilmapalloja, sekä levitin Marimekon Kippis-kankaan pöydän päälle luomaan edes etäistä juhlan tuntua taloon.
Tein itse porkkalaa, mummonkurkkuja, sekä todellista vappupiknik/brunssi ruokaa eli perunasalaattia. Se on itsetehtynä vaan niiiin hyvää! Samoin kuin sima, jota myös valmistin muutaman litran. Itse tehtyjä munkeja en tänä vappuna saanutkaan. Ne on kyllä ihan parhaita, mutta olen jotenkin varma, että jos jossain epäonnistuisin kunnolla, niin se olisi munkkien paisto ja siitä voisi koitua melko kohtalokkaitakin seurauksia. Siksipä en lähde edes yrittämään ja tyydyimme tänä vuonna ihan vain kaupan versioihin. Mutta toki nämäkin piti syödä Arabian vuosina 1940-1945 tuotannossa olevilta Hermes-sarjan lautasilta, joka on minusta kuin luodut nimenoman munkeille ja tippaleiville.


Ensi viikko tulee olemaan viimeinen kokonainen viikko tätä ajanjaksoa ennen kuin palaamme osittain normiarjen puolelle. Pehko palaa kahdeksi viikoksi koulunpenkille, Pikkuveli päiväkotiin ja itseltäkin päättyy monen viikon lomautusjakso ja pelkkä kotona oleilu. Viikon sääennusteetkin näyttävät oikein suotuisille aloitella ikkunanpesua, siivoilla kuistia taas kesähuoneeksi, kylvää lisää siemeniä lavakauluslaatikoihin (mullan alta pilkottelee jo lupaavasti rucolaa, salaattia, porkkanaa ja lehtikaalia) ja siivota ja sisustaa vähän pergolaa. Ihania kesäisiä puuhasteluja ja onkin ihan todella mahtavaa, että niitä pystyy aloittelemaan jo heti toukokuun alkupuolella.