Kuvaus

Sisustus / Kierrätys / Remppailu / DIY / Koti

sunnuntai 12. huhtikuuta 2020

Lavakaulusviljelyn starttaus

Pääsiäismoikat täältä lavakaulusten keskeltä! Vihdoinkin tämä pieni viljelyalueeni on saatu pystyyn. Hankin nämä lavakaulukset jo viime vuonna, mutta meidän piha-alue minne olin laatikkoni kaavaillut oli kauttaaltaan hiekkakasojen ja muiden maa-aineksien sekamelska, joten viljelyt saivat siltä kesältä jäädä. Tänä vuonna olin ajoissa liikkeellä lämpimien ilmojen salliessa. Uskomatonta kyllä, mutta en tosiaan tehnyt lumitöitä kertaakaan talven aikana! Niinpä meidän pihakin on ollut täysin sulana jo pitkään. Lisäksi olen nyt kuluttamassa viiden viikon lomautusjaksoa, joten aikaakin on hoidella kaiken näköisiä pihahommia ja mikäs ulkona onkaan puuhastellessa, kun lämmintäkin on välillä ollut jo reippaasti yli 10 astetta.
Niinpä kannoin kellarista lavakaluslavat ulos ja asettettelin ne suunnittelemalleni paikalle. Homman piti olla sillä selvä, mutta kappas vain kun ei se taas ihan näin helposti mennyt. Huomasin nimittäin että kaavailemani paikka pergolan vieressä olikin aivan liian varjoisa tähän tarkoitukseen. Laatikot oli näin ollen pakko siirtää nurmikolle ja siitähän se monipäiväinen ja monikymmentuntinen projekti sitten käynnistyi.

Meidän piha viettää aika rutkasti, joten suorien alueiden saaminen on oikeastaan täysi mahdottomuus, ellei sitten oli valmis tekemään suuriakin maa muokkauksia. Aluksi olin aika epätoivoinen vinon viljelyalueen kanssa, mutta koska parempaakaan paikkaa ei meidän pieneltä pihapläntiltä löydy, oli asia vaan hyväksyttävä. Käänsin vähän nurmikkoa alueelta ja levitin siihen maisemointikankaan. Kangas estää viljelyalueen vieressä kasvavien puskien juurien pääsemistä laatikkojen sisään, sekä  rikkaruohojen kasvamista kivetykselle. Tämän jälkeen asettelin maalatut lavakaulukset paikoilleen. Ostamani lavakaulukset olivat jo ennestään mustat, mutta käsittelin ne vielä Tikkurilan myrkyttömällä hiilenmustalla Patio Verso-puuöljyllä, jotta lavakauluksien käyttöikä pitenisi. Lisäksi laatikoiden musta väri kerää lämpöä ja nopeuttaa kasvien kehitystä viileällä.
Laatikoiden pohjalle kasasin risuja, viime syksyn lehtiä, sekä kompostimultaa. Enää laatikot odottavat vielä puutarhamultaa sisuksiinsa ja sitten pääsen tekemään jo (jeee!) ensimmäisiä kylvöjä. Ainakin porkkanan, salaatin ja tillin voi jo täällä Etelä-Suomessa kylvää, mikäli laatikon peittää ostetulla tai itsetehdyllä lavakaulus kannella, muovilla ja harsolla tai vaikka vanhalla ikkunalla.

Alue rajattiin painekyllästetyillä lankuilla, jotta kivet eivät valu niin helpolla nurmikon puolelle. Yhdelle sivulle ajattelin istuttaa vielä marja-aronia puskia, jotka pitää saada pois tulevan tuija-aidan tieltä. Etumaiselle sivulle asettelin riviin meidän pihalta löytyviä luonnonkiviä. Täälläpäin elelee aika vireä rusakkokanta, joten ikävä kyllä joudun aitaamaan alueen vielä jollain konkreettisella aidalla,  etteivät salaatit päädy ristisuiden ravinnoksi.
Lavakauluksia on yhteensä viisi ja niiden väleihin levittelin ensin kivituhkaa, jonka päälle ladoin (vanhoja ja uusia) vielä pientä hienosäätöä vailla olevia betonilaattoja.  Tämän jälkeen kaadoin alueelle vaaleaa koristekiveä (jota tarvitsisin alueelle vielä vähän lisää).
Arvatkaa vaan tekisikö mieli jo laittaa tähän viereen pöytää, tuolia, valosarjaa, istutuspöytää ja kaikkea muutakin kivaa. Saa nähdä mihin tämä vielä kesän mittaan tulee laajenemaan. Nythän piha on vielä aika karun näköinen, kun se alkaa vasta heräilemään kevääseen, mutta kunhan kaikkialla on vihreää (toivottavasti myös laatikoiden sisällä) on tämän alueen luona varmasti kiva viettää aikaa kitkemisen lisäksi.

Täytyy myöntää, etten en ole pitkään aikaan ollut mistään niin innostunut, kuin tästä lavakaulusviljelystä. Olen tutkinut netistä kaikkea mahdollista kumppanuuskasveista ja tehnyt itselleni tämän pohjalta viljelykartan. Aijon kokeilla kasvattaa laatikoissa salaattin lisäksi, yrttejä, porkkanaa, kurkkua, kesäkurpitsaa, krassia ja herneitä. Tällainen suunnitelu on todella mielenkiintoista ja hauskaa puuhaa ja suosittelinkin lämpimästi kokeilemaan, mikäli lavakaulusviljely tuntuu vähäänkään kiinnostavalta! Itse olen tosiaan aivan täpinöissäni ja jännään toden teolla mitkä lajit tulevat näissä omissa lavakauluksissa menestymään.

1 kommentti :

  1. Ojjoiijj.. Perässä tullaan täällä pohjoisemmassa.. Kumppanuuskasveja ja kevätkukkia ja vaikka mitä puutarhajuttuja netistä tutkailtu täälläkin..

    VastaaPoista