Kuvaus

Sisustus / Kierrätys / Remppailu / DIY / Koti

lauantai 18. huhtikuuta 2020

Kätevä magneetitarra

Kaupallinen yhteistyö: Gide Oy

Pehko on kaipaillut Lundian työpisteelleensä jonkinlaista muistitaulua johon voisi kiinnittää tärkeitä paperilappuja, kortteja, valokuvia ja kaikkea muutakin pientä ja tarpeellista. Tila, johon tällainen muistitaulu lastenhuoneen työpisteellä mahtuu on aika pieni, eikä mikään löytämäni muistitaulu ei ollut siihen sopivan kokoinen. Samaan aikaan Gide  pyysi minua kanssaan yhteistyöhön ja löysin heidän valikoimistaan juuri sen tuotteen mikä ratkaisi tämän muistitauluongelman oli muutenkin tähän tilaan paras mahdollinen tuote - nimittäin magneettitarra!

Magneettitarrasta voi leikata juuri sen kokoisen palan, kuin itse tarvitsee ja ihan sen muotoisen kuin itse vaan haluaa. Itse tykkään selkeistä linjoista, joten leikkasin työpisteelle sopivankokoisen suorakulmaisen palan magneettitarraa, poistin suojapaperin ja kiinnitin tarran seinään. Kävipäs se helposti ja nopeasti! Tarran ollessa jämäkkää ja paksua materiaalia, ei ilmakupliakaan päässyt muodustumaan liimauksen yhteydessä.  Giden runsaasta valikoimista löytyy myös magneettikehykset, joihin on helppo sujauttaa piirustuksia, valokuvia ja mitä nyt keksiikään ja tehdä kivan kollaasin tällaisen magneettitarran lisäksi vaikka jääkaapin oveen. Pakkauksesta löytyy yhteensä 10 kehystä kolmessa eri koossa, joten kehyksistä saa halutessaan aikaan ihan näyttävänkin kollaasin.
Magneettitarra tarvitsi tietenkin myös magneetteja ja liimasin korkkikangasta (käytin korkkikangasta pari vuotta sitten tuunaamiini lasinalusiin) mainosmagneettien päälle. Nyt nämäkin magneetit pääsivät kaapin perältä käyttöön. Lisäksi magneettitauluun siirrettiin jääkaapinovesta poikien omia magneetteja. Magneettikehyksistä ja magneeteista Pehko sai oikein kivan kokonaisuuden ja hän onkin super iloinen ja tyytyväinen tähän uuteen muistitauluunsa.  Nyt hän saa helpolla kiinnitettyä magneeteilla ja kehyksillä omia taideteoksia, valokuvia ja kortteja seinään. Myös minä olen oikein tyytyväinen ettei lippulappuja kiinnitetä teipeillä seinään, vaan nyt niillä on magneettiteipin ansiosta oma täsmä paikka, josta lappuja on helppo siirrellä ja vaihtaa uusia tilalle.Onko Gide sinulle ennestään tuttu? Giden verkkokaupasta saa kaikista tuotteista tällä hetkellä alennusta -20% , joten suosittelen ihmeessä kipaisemaan kurkkaamaan heidän verkkokaupan valikoimaa, josta löytyy vaikka mitä kivaa ja käytännöllistä tavaraa sisustukseen ja juhliin liittyen. Nyt on oiva tilaisuus tukea suomalaisia pienyrittäjiä ja sisustaa kotitimistoa vaikka tällaisella magneettitarralla, tai jollain muilla kivoilla Giden sisustustuotteilla .

Instagramtililläni @miimiinkotiblog on myös käynnissä 50 euron lahjakorttiarvonta Giden verkkokauppaan. Arvonta on voimassa tiistaihin 21.04.2020 klo 20 saakka. Kannattaa ihmeessä käydä siis osallistumassa ja shoppailla tietenkin muutenkin Giden verkkokaupassa :)

 Onnea arvontaan!

sunnuntai 12. huhtikuuta 2020

Lavakaulusviljelyn starttaus

Pääsiäismoikat täältä lavakaulusten keskeltä! Vihdoinkin tämä pieni viljelyalueeni on saatu pystyyn. Hankin nämä lavakaulukset jo viime vuonna, mutta meidän piha-alue minne olin laatikkoni kaavaillut oli kauttaaltaan hiekkakasojen ja muiden maa-aineksien sekamelska, joten viljelyt saivat siltä kesältä jäädä. Tänä vuonna olin ajoissa liikkeellä lämpimien ilmojen salliessa. Uskomatonta kyllä, mutta en tosiaan tehnyt lumitöitä kertaakaan talven aikana! Niinpä meidän pihakin on ollut täysin sulana jo pitkään. Lisäksi olen nyt kuluttamassa viiden viikon lomautusjaksoa, joten aikaakin on hoidella kaiken näköisiä pihahommia ja mikäs ulkona onkaan puuhastellessa, kun lämmintäkin on välillä ollut jo reippaasti yli 10 astetta.
Niinpä kannoin kellarista lavakaluslavat ulos ja asettettelin ne suunnittelemalleni paikalle. Homman piti olla sillä selvä, mutta kappas vain kun ei se taas ihan näin helposti mennyt. Huomasin nimittäin että kaavailemani paikka pergolan vieressä olikin aivan liian varjoisa tähän tarkoitukseen. Laatikot oli näin ollen pakko siirtää nurmikolle ja siitähän se monipäiväinen ja monikymmentuntinen projekti sitten käynnistyi.

Meidän piha viettää aika rutkasti, joten suorien alueiden saaminen on oikeastaan täysi mahdottomuus, ellei sitten oli valmis tekemään suuriakin maa muokkauksia. Aluksi olin aika epätoivoinen vinon viljelyalueen kanssa, mutta koska parempaakaan paikkaa ei meidän pieneltä pihapläntiltä löydy, oli asia vaan hyväksyttävä. Käänsin vähän nurmikkoa alueelta ja levitin siihen maisemointikankaan. Kangas estää viljelyalueen vieressä kasvavien puskien juurien pääsemistä laatikkojen sisään, sekä  rikkaruohojen kasvamista kivetykselle. Tämän jälkeen asettelin maalatut lavakaulukset paikoilleen. Ostamani lavakaulukset olivat jo ennestään mustat, mutta käsittelin ne vielä Tikkurilan myrkyttömällä hiilenmustalla Patio Verso-puuöljyllä, jotta lavakauluksien käyttöikä pitenisi. Lisäksi laatikoiden musta väri kerää lämpöä ja nopeuttaa kasvien kehitystä viileällä.
Laatikoiden pohjalle kasasin risuja, viime syksyn lehtiä, sekä kompostimultaa. Enää laatikot odottavat vielä puutarhamultaa sisuksiinsa ja sitten pääsen tekemään jo (jeee!) ensimmäisiä kylvöjä. Ainakin porkkanan, salaatin ja tillin voi jo täällä Etelä-Suomessa kylvää, mikäli laatikon peittää ostetulla tai itsetehdyllä lavakaulus kannella, muovilla ja harsolla tai vaikka vanhalla ikkunalla.

Alue rajattiin painekyllästetyillä lankuilla, jotta kivet eivät valu niin helpolla nurmikon puolelle. Yhdelle sivulle ajattelin istuttaa vielä marja-aronia puskia, jotka pitää saada pois tulevan tuija-aidan tieltä. Etumaiselle sivulle asettelin riviin meidän pihalta löytyviä luonnonkiviä. Täälläpäin elelee aika vireä rusakkokanta, joten ikävä kyllä joudun aitaamaan alueen vielä jollain konkreettisella aidalla,  etteivät salaatit päädy ristisuiden ravinnoksi.
Lavakauluksia on yhteensä viisi ja niiden väleihin levittelin ensin kivituhkaa, jonka päälle ladoin (vanhoja ja uusia) vielä pientä hienosäätöä vailla olevia betonilaattoja.  Tämän jälkeen kaadoin alueelle vaaleaa koristekiveä (jota tarvitsisin alueelle vielä vähän lisää).
Arvatkaa vaan tekisikö mieli jo laittaa tähän viereen pöytää, tuolia, valosarjaa, istutuspöytää ja kaikkea muutakin kivaa. Saa nähdä mihin tämä vielä kesän mittaan tulee laajenemaan. Nythän piha on vielä aika karun näköinen, kun se alkaa vasta heräilemään kevääseen, mutta kunhan kaikkialla on vihreää (toivottavasti myös laatikoiden sisällä) on tämän alueen luona varmasti kiva viettää aikaa kitkemisen lisäksi.

Täytyy myöntää, etten en ole pitkään aikaan ollut mistään niin innostunut, kuin tästä lavakaulusviljelystä. Olen tutkinut netistä kaikkea mahdollista kumppanuuskasveista ja tehnyt itselleni tämän pohjalta viljelykartan. Aijon kokeilla kasvattaa laatikoissa salaattin lisäksi, yrttejä, porkkanaa, kurkkua, kesäkurpitsaa, krassia ja herneitä. Tällainen suunnitelu on todella mielenkiintoista ja hauskaa puuhaa ja suosittelinkin lämpimästi kokeilemaan, mikäli lavakaulusviljely tuntuu vähäänkään kiinnostavalta! Itse olen tosiaan aivan täpinöissäni ja jännään toden teolla mitkä lajit tulevat näissä omissa lavakauluksissa menestymään.