Kuvaus

Sisustus / Kierrätys / Remppailu / DIY / Koti

maanantai 11. marraskuuta 2019

Joulutervehdykset taikataikinalla

Yllätin itseni tänä vuonna perusteellisesti, sillä ylpeänä voin ilmoittaa tämän vuoden joulutervehdysten olevan jo valmiita!  Kuulun siihen ihmisryhmään joka askartelee joka vuosi joulukortit stressissä ihan viime tingassa ja kultainen joulumieli on siinä mielentilassa hyvin hyvin kaukainen asia. Vaan näin ei käynytkään tänä vuonna. "Kortit" nimittäin ovat valmiita, eikä aikaa, vaivaa tai rahaa uponut niihin juuri yhtään! Näihin taikataikinalla tehtyihin joulujuttuihin olen törmännyt aikaisempinakin vuosina lehtien sivuilla sekä internetissä ja ollut kyllä kiinostunut kokeilemaan sitä itsekkin, mutta kiinnostuksen asteelle asia on kumminkin tätä ennen jäänyt. Tänä vuonna käärin kuitenkin hihat ylös ja kokeilin taikinan valmistamista.

Taikataikinaan tarvitset:

3 dl perunajauhoja (perunajauhoilla taikinasta tulee tarpeeksi tasaista ja valkoista)
1,5 dl suolaa
1,5 dl vettä
1 rkl ruokaöljyä
Piparkakkumuotteja
KaulimenEnsin sekoitetaan keskenään perunajauho ja suola. Seuraavaksi lisätään vesi vähitellen joukkoon sekoittaen. Lopuksi lisätään vielä ruokaöljy ja taikina on itsessään valmis. Vaivasin vielä taikinaa käsillä niin pitkään, että se oli massamaista ja helppo käsitellä. 
Tällä ohjeella taikataikinasta valmistuu noin pellillisen verran paistettavaa. Paistoin tekemiäni kuvioita uunissa sadassa asteessa n. tunnin verran, jonka jälkeen käänsin ne ja paistoin vielä toisen tunnin. Tämän jälkeen otin uunista lämmöt pois ja jätin tuotokset uuniin kuivumaan uuniluukun ollessa hieman raollaan. Entistä ekologisemman ohjeesta saa kuivattamalla painetut kuviot kokonaan huoneenlämmössä. Sitä en kuitenkaan osaa sanoa kuinka monta päivää tämä kuivatustyyli mahtaa viedä ennen kuin kuvioit ovat täysin kovettuneet.


Kivoja kuvioita taikinan pintaan saa pyörittelemällä siihen kohokuvioisia lasiesineitä. Kokeilin taikinaan erilaisia vanhoja juomalaseja, mutta silmää eniten miellyttävä kuviointi syntyi Oiva Toikan Kastehelmi-kipolla jonka sivuilla ja pohjalla päädyin tekemään kuvioita taikinaan.  Lopputuloksen kannalta kannattaa työjärjestys tehdä niin, että pyörittelee taikinaan ensin kuviot ja painaa piparkakkumuotit kuvioituun taikinaan. Näin painetut kuviot pysyvät paremmin muodoissaan. Reiät naruja varten kannattaa tehdä tarpeeksi suuriksi, sillä huomasin niiden supistuvan ja menevän jopa kokonaan umpeen uunin lämmössä. Onneksi taikina oli tässä vaiheessa vielä sen verran pehmeää, että sain kairattua niihin uudet reiät. Samoin pyörittelemäni kuviot haalenivat lämmön seurauksena, joten suosittelen pyörittelemään kuviot taikinaan tarpeeksi syvään.

Valmiit kuviot näyttävät vähän pieniltä keramiikka teoksilta ja kuvioden ansiosta ne kaikki näyttävät  myös vähän erilaisilta. Askartelutarvikkeistani löysin erilaisia pakettikortteja ja naruja. Leivonta-aineksetkin löytyivät keittiön ruokakaapista perunajauhoja (0,80 €) lukuunottamatta, joten halvalla selvisin näissä joulutervehdyksissä. Aijon laittaa postipakettien mukana tuomaa kuplamuovia tervehdysten ympärille, jotta ne säilyvät postin mukana kirjekuorissa ehjinä vastaanottajille. Osa kuvioista jää myös meille kotiin hoitamaan joulukoristeiden virkaa. Taikatakinalla askartelu on myös kivaa puuhaa kaikenikäisten lasten kanssa ainesosien ollessa syötäviä ruoka-aineksia, eli vaaratonta vaikka taikinaa eksyisikin pieneen suuhun. Taikinan tosiaan koostuessa vain  ruoka-aineista, sen lopullinen hävityskin tapahtuu ekologisesti biojätteeseen. Annan erittäin vahvan suosituksen taikataikinalle askartelumateriaalina!

3 kommenttia :

  1. Onpas hienoja - menee kokeiluun! 🎄 Terveiset Reinin varrelta Lounais-Saksasta! 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos terveisistä! Ja ihan mahtavaa kuulla, että innostut kokeilemaan näitä!

      Poista