Tätä piirakkaa voisi sanoa todelliseksi vapun brunssipöydän hypnoottiseksi katseiden vangitsijaksi!
Itse käytän suolaisiin ja makeisiin piirakoihin aina valmispohjia. En voi luokitella itseäni jauhopeukaloksi ja olen kokenut kaupan pakastealtaan tarjonnan näissä piirakkahommissa sen verran hyväksi ja varmaksi jutuksi, että teen sumeilematta sekä suolaiset, - että makeatpiirakat aina valmiisiin pakastealtaista löytyviin taikinapohjiin.
Tähän piirakkaan tarvitset:
- Suolaiseen piirakkaan soveltuvan valmis piirakkapohjan
- 200 g ricottajuustoa
- n.200 g raastettua parmesaania
- yhden ison valkosipulinkynnen
- 4 porkkanaa
- 2 kesäkurpitsaa
- 1 munakoison
Lisäksi:
Valmista valmis piirakkapohja pakkauksen ohjeen mukaan. Suikaloi kuoritut porkkanat, sekä pesty munakoiso ja kesäkurpitsat ohuiksi suikaleiksi. Itse käytin suikaloimiseen vihannesten kuorijaa, mutta suikaleet saa aikaiseksi myös juustohöylällä tai tietenkin mandoliinilla. Nämä suikaleet kannattaa vielä viimeistellä veitsellä suunnilleen samankokoisiksi, jolloin piirakasta tulee tasaisemman ja kauniimman näköinen. Munakoisosta ja kesäkurpitsoista kannattaa suikaloida vain sellaisia osia, joissa on kuorta mukana. Nämä tummat kuoriosat näkyvät spiraalissa paremmin, kuin kasvisten haaleat osat.
Sekoita kulhossa keskenään ricottajuusto, raastetu parmesaani, sekä puristettu valkosipulin kynsi ja levitä seos piirakkapohjan päälle. Kieritä ensimmäinen kasvissuikale mahdollisimman tiukaksi rullaksi keskelle piirakkaa ja jatka eriväristen suikaleiden kierittelyä tämän ensimmäisen rullan ympärille mahdollisimman tiiviisti. Mikäli rakoja jää, kannattaa ne tilkitä viimeistelyssä suikaleiden paloilla umpeen. Uunissa nesteiden poistuessa kasvikset kutistuvat hieman kasaan ja siksi korostan tätä tilkitsemistä ja mahdollisimman tiiviin spiraalin tekoa. Kun spiraali on valmis, ripsauta piirakan päälle myllystä suolaa ja pippuria, sekä sivele oliiviöljyä päälle.
Nautitaan vappupöydässä kylmän itse tehdyn siman tai kuohuviinin kanssa!
Huom! Loput kasvistenosat kannattaa pilkkoa ja paistaa vaikka pannulla. Niistä saa kivan lisukkeen seuraavan päivän ateriaan, eikä turhaa ruokahävikkiäkään pääse näin syntymään.