Kuvaus

Sisustus / Kierrätys / Remppailu / DIY / Koti

sunnuntai 10. maaliskuuta 2019

Säilytysratkaisuja rintamamiestalossa

Olen välillä pyydellyt teiltä postausaiheita blogiini ja yksi esiin tullut aihe on koskenut tavaroiden säilytysratkaisuja vanhassa talossa. Useinkaan kun sitä säilytystilaa ei ole mitenkään ruhtinaalisesti suunniteltu talon piirustuksia tehdessä. Toki on heti aluksi mainittava, että jokainen talo on yksilönsä ja esimerkiksi meidän talosta löytyy kaksi ullakkoa ja komeroitakin on rakennettu sekä ylä- että alakertaan, joten me emme ole ihan totaalisen pulassa tavaroiden säilyttämisen kanssa. Säilytyspulmia ratkoessa  minulla on kuitenkin ollut käytössä kaikessa lyhykäisyydesään oikeastaan kaksi hyvää ohjenuoraa - karsiminen ja kekseliäisyys.

Kapea ja ahdas eteinen neljälle ihmiselle, joista kaksi on alle kouluikäistä on melkoinen arjenhaaste kelle tahansa perheelle varsinkin talvisin. Tilaa tarvitaan niin kura - ja villavaatteille, paksuille toppapuvuille jne. Ja nämä kaikki edellä mainitut kuteet olivat siis vielä pelkkiä lastenvaatteita. Näiden säilytyksen olen ratkaissut niin, etten edes yritä säilyttää kaikkia vaatteita saman aikaisesti eteisen naulakossa. Osa vaatteista on säilytyksessä työhuoneen kaapeissa, josta ne otetaan esiin tarpeen vaatiessa. Kausivaatteet ja kaikenlaiset harvemmin käytettävät varavaatteet säilytetään taas suosiolla kokonaan ullakon puolella. Kengissä sama juttu, ei mitään ylimääräisiä esillä, vaan kenkähyllystä löytyy ainoastaan yhdet talvikengät ja kumisaappaat per lapsi. Tämä tekniikka on siipalle ja minullekkin helppoa, sillä käytän talven aikana vain paria takkia emmekä omista järin montaa kenkäparia joten talven käyttökengät mahtuvat kaikki hyvin kenkätelineeseen. Kesällä taas osa kengistä säilyy kätevästi kuistin puolella olevassa kenkähyllyssä.Lelut olohuoneessa on varmasti monissa talouksissa melkoinen pulma. Onneksi kuitenkin on olemassa kaikenlaisia kivannäköisiä säilytyslaatikoita ja -koreja joissa leluja voi olohuoneessa säilyttää. Edellisessä kodissa säilytimme lelut koreissa, mutta ne pursuivat nopeasti yli äyräiden ja lelut olivat kuitenkin esillä, vaikka ne olivatkin siivottuina laatikoihin. Siksi halusinkin saada lelut kunnolla piiloon ja niillä onkin ihan oma huonekalu olohuoneessamme. Lelut säilytetään olohuoneessa Ikean hyllyssä, jonne lelut on helppo siivota pois kokonaan näkyvistä. Olen kyllä suunnitellut tähän sellaista pyöreäkulmaista vanhaa lipastoa, mutta siihen saakka kunnes sellainen tulee vastaan niin tämä nykyinen ratkaisu saa ajaa siihen saakka asiansa.
Lastenhuoneen puolelle olen tekemässä kesän aikana uudistuksia juurikin noita säilytysratkaisuja koskien. Siinä onkin melkoinen pähkinä ratkaistavaksi yhdistellä tulevan koululaisen ja leikki-ikäisen pienikokoinen huone molempia palvelevaksi ja mahdollisimman toimivaksi tilaksi. Ajatus siihen on jo kytemässä, katsotaan kuinka se tulee sitten käytännössä toimimaan.
Kuten monissa rintamamiestaloissa on meidänkin keittö tosi pieni, kapea ja vähän ahdaskin. Pienenkin keittiön kanssa on kumminkin oppinut elämään erinäisten järjestelyjen kautta. Edellisellä omistajalla oli ruokapöytä mahdutettuna keittiönpuolelle, mutta itse emme edes yrittäneet moista ratkaisua. Teimmekin keittiön viereisestä makuuhuoneesta ruokailutilan ja vanhasta vaatekaapista tuli samalla astiakaappi. Siippa nakutteli kaappiin hyllyt ja voilà - meillä oli käytössä oikein tilava astiakaappi, josta onkin kätevää kattaa ruokapöytä isommallekkin seurueelle.4 kommenttia :

 1. Ihanat nuo vanhat vanerioviset kaapit <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin tykkään niistä. Onneksi edellinen omistaja ei ollut maalannut niitä piiloon.

   Poista
 2. Sama juttu meidänkin rintamamiestalossa, että keittiö on pieni joten siellä ei voi säilyttää mitään ylimääräistä. Eipä oikein missään muussakaan tilassa. Me ratkaistiin asia niin, että hankittiin pieni teräshalli pihaan, mihin saadaan aina kaikki ylimääräinen varastoitua kätevästi. Näin paine sisätilojen säilytykselle väheni kokonaan.
  https://www.hallipojat.com/rakennuspalvelut

  VastaaPoista
 3. Kiitos inspiroivista tavaroiden säilytysideoista. Hyvä idea myöskin tuo keittiön laajentaminen. Meillä on myös paljon ylimääräistä tavaraa, joka ei tunnu mahtuvan mihinkään ja olemme myös miettineet uusia tilaratkaisuja. Toinen vaihtoehto voisi olla, että vie osan tavaroista varastoon.
  https://www.varastotilaaturku.fi/vuokraa-varasto

  VastaaPoista