keskiviikko 13. helmikuuta 2019

Salaatti ystävänpäiväksi

Vähän jännittää jo etukäteen kirjoittaa tätä ja katsotaankin jääkö tämä nyt ensimmäiseksi ja viimeiseksi julkaistavaksi reseptiksi täällä. Mutta tässä se tulee - ensimmäinen ruokapostaukseni tässä blogissa.
Halusin suunnitella ystävänpäivää varten salaatin joka istuisi ainakin väreiltään päivän teemaan. Salaatista piti tulla paitsi maukas, mutta myös esteettisesti kivannäköinen tarjottava. Ystävänpäivänä voi vähän söpöstelläkkin ja mikä sopisikaan päivään paremmin kuin sydämenmuoto. Punajuuressa värikin on aivan nappi, joten aloin miettimään raaka-aineita paahdettujen sydämenmuotoisten punajuurien palojen ympärille. Pyysin konsultointia vielä kulinaristi siskoltani ja pähkäiltyämme tovin saimme aikaiseksi salaatin, joka koostuu seuraavista simppeleistä raaka-aineista:

5 punajuurta
3 punasipulia
1 rasia salaattisekoitusta (itse käytin Napolitana mixiä) tai babypinaattia yms.
2 dl kvinoa
tuoretta tinjamia (tai rosmariiniä yms.yrttiä)
pinjansiemeniä

Lisäksi salaatinkastikkeeseen tulee:

2 limeä
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
suolaa
pippuria

Täytyy myöntää, että olen aika amatööri näiden mittasuhteiden kanssa ja itse teen aina ruokaa ilman mittoja tai muuta määriä tai tarkkoja kellonaikoja, joten suhteet salaattiin ovat hieman viitteellisiä.


Itse käytin salaattiin keitettyjä punajuuria, mutta varmasti punajuurien aromit ovat paremmin tallella, jos ne paahtaa uunissa ihan sellaisenaan. Siivutin ensin punajuuret paksuhkoiksi siivuiksi ja painoin niiden keskelle pienellä sydämenmuotoisella piparimuotilla sydänkuviot. Kuorin ja siivutin punasipulit ohuehkoiksi siivuiksi ja siirsin ne punajuurten kanssa kulhoon, jonne kaadoin tilkan oliiviöljyä ja hunajaa, sekä hieman suolaa ja pippuria. Sekoitin ainekset keskenään ja siirsin maustetut punajuuret ja punasipulit tinjaminoksien kanssa uunipellille. Tämän jälkeen laitoin ne paahtumaan uuniin 200 asteeseen. Koska käyttämäni punajuuret olivat keitettyjä ne paahtuivat uunissa nopeasti. Silmämääräisesti katsoin milloin ne näyttivät punasipulien kanssa valmiilta ja siirsin ne pöydälle jäähtymään.


Syön usein ruokaisan salaatin lounaaksi ja haluan, että salaatin joukosta löytyy myös joku proteiinin lähde. Mielestäni punajuuren ja vuohenjuuston liitto on pyhä, mutta halusin kokeilla valmistaa salaatin tällä kertaa juustottomana versiona. Olen havainnut ravintorikkaan kvinoan toimivan salaateissa erinomaisesti ja valitsinkin sen proteiiniksi tähän salaatiin. Sillä välin kun punajuuret ja punasipulit olivat uunissa paahtumassa keitin kvinoan pakkauksen ohjeen mukaan. Keitinveteen raastoin mukaan kaksi pientä kuorittua punajuurta, joilla sain kvinoaan herkullisen punaisen sävyn. Veteen kannattaa lisätä myös suolaa tai kasvisfondia, tämä tuo salaattiin mukavasti suolaisuutta.


Kun punajuuret, kvinoa ja punasipulit olivat jäähtyneet lisäsin ne salaattisekoituksen joukkoon. Pinjaminsiemet voi joko paahtaa, tai heittää sellaisenaan salaattiin. Pidän eniten itse tehdyistä salaatinkastikkeita ja tähän salaattiin sekoitin kahden limen mehusta, sekä hunajasta, suolasta, pippurista ja oliiviöljystä kastikkeen. Parhaan tuloksen saa tietenkin aikaiseksi maistelemalla ja lisäämällä raaka-aineita joukkoon oman maun mukaan. Pieni määrä suolaa- ja pippuria myllystä viimeistelee vielä salaatin.

Herkullista ja ihanaa ystävänpäivää kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti