Kuvaus

Sisustus / Kierrätys / Remppailu / DIY / Koti

sunnuntai 16. joulukuuta 2018

Kohtuullista joulua!

Upeaa Modernisti kodikas -blogia kirjoittava Kerttu heitti joulukuulle niin innoittavan ja ajankohtaisen haasteen, että siihen oli suorastaan pakko tarttua. Haaste kuuluu näin: "Millainen on kaunis ja kohtuullinen joulusi? Kerro ideoita siihen, kuinka teet (vaikka ihan pieniäkin) kestäviä valintoja tunnelmasta tinkimättä".
Mielestäni kauniin jouluntunnelman saa taiottua ilman suureen kaupalliseen kulutushysteriaan mukaan suinpäin säntäämistäkin. Jouluna monilla ihmisillä on tutuksi tulleita perinteitä, eikä niistä tietenkään haluta poiketa. Ekologisempia vaihtoehtojakin tunnelmalliseen joulunviettoon on onneksi tarjolla, eikä se edes vaadi kauheita muutoksia niihin jo totuttuihin asioihin.Jouluruoka


Aatoksi moni haluaa päästä herkkuja notkuvan ruokapöydän ääreen, jossa on yleensä tarjolla runsaasti ja paljon perinteisiä jouluruokia. Minustakin on ihanaa istahtaa tällaisen pöydän ääreen, mutta olen sitä mieltä, että vähempikin riittäisi. Määrällisesti siis. Ruokaa ostetaan tyylillä "ettei vain lopu kesken" vaikka paljon enemmän pitäisi olla huolissaan siitä kuinka paljon sitä jouluruokaa joudutaan työntämään joulun jälkeen roskiin (toivottavasti edes biojätteen puolelle). Lisäksi sellaista ihan täydellistä perinneruoka kaavaa ei mielestäni välttämättä tarvitse noudattaa. Jos viettäisimme joulun vain meidän perheen kesken, en laittaisi tarjolle perinteisiä joululaatikoita, koska tiedän, että olen perheessämme ainoa, joka niistä tykkää. Laatikoiden sijaan tarjoaisin paahdettuja uunikasviksia. Ihan samoja raaka-aineita siis, mutta tarjoilisin ne sellaisessa muodossa, joka maistuu paremmin kaikille ja vähentää näin hävikin määrää. Monipuolinen joulupöytä on ehkä parasta mitä tiedän, mutta kannustan ostamaan yhtä sorttia aina maltillisesti. Ja tietenkin suosimaan luomua ja vegevaihtoehtoja niin paljon kuin mahdollista.


Joululahjat


Olemme jo vuosia sitten päättäneet ettei joululahjoja tarvitse aikuisten kesken toisilleen ostaa. Yhdessä olo ja joulusta nauttiminen on minusta se paras lahja, eikä silloin tarvitse kiertää stresseissä kauppoja ja yrittää keksiä väkisin jotain annettavaa. Eri asia tietenkin jos löytää tai valmistaa itse jonkun sellaisen lahjan, josta tietää lahjansaajan varmasti ilahtuvan. Lapsien osalta juttu onkin vähän erilainen. Inhoan yli kaiken muovileluja, mutta samaan hengenvetoon myös totean, että olisin ollut  lapsena kyllä todella pettynyt, jos barbin sijaan paketista olisikin kuoroitunut vaikkapa käpylehmä. Pehkon ja Pikkuveljen lahjojen kanssa olin ajoissa liikkeellä ja onnistuin saamaan molempien suurimpia joululahjatoiveita ihan uuden veroisina (kuten Ryhmä Haun vahtitornin ja jääkiekkopöytäpelin) facebookin kierrätysryhmistä. Kierrätettyjä leluja ostaessani säästin luonnonvaroja ja vielä sievoisen summan rahaakin. Leluja meillä on jo yllin kyllin ja olenkin toivonut aineettomia elämyslahjoja poikien joululahjatoiveita kyseltäessä.
Päätin tänä jouluna välttää joulupapereita ja käyttää paketointiin kartongin- ja paperinkierrätykseen kelpaavia materiaaleja. Uudelleen käyttämäni ruskea pakkauspaperi esimerkiksi on lahjojen paketointiin mitä oivallisin vaihtohto. Toisin kuin joulupaperin, voi tämän heittää joulun jälkeen kartonginkeräykseen ja lisäksi paketeista tulee ihan kivannäköisiäkin.Joulukoristeet


Tänä vuonna en ostanut yhtäkään joulukoristetta, sillä niitä on nyt meillä ihan sopiva määrä. Olin kyllä ajatellut ostaa huonekuusen ruokailuhuoneeseen, mutta lahjoitinkin ne rahat hyväntekeväisyyteen ja osallistuin huonekuuseen varaamillani rahoilla vähävaraisen perheen jouluruokalahjakorttiin. Huonekuusi vaihtui huopakuusiksi, sillä askartelin *Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskukselta saamillani huovan paloilla pieniä kuusia pihaltamme löytämääni koivunoksaa koristamaan. Huovat ovat messumattoa, mitä myydään paloina Kierrätyskeskuksien Näprä-osastoilla. Huopakuusista tuli oikein kivat, ne oli superhelpot toteuttaa ja mielestäni ne on joulukoristeina myös paljon sympaattisemmat kuin ne muoviset härpäkkeet, mitä kaupoissa on tarjolla.Kuvissa näkyvän vanhan kirjavitriinin ja kirjasinlokerikon löysin muutama viikko sitten siipan avustuksella netistä. Molemmista olin haavaillut jo vuosia ja sattumalta ne tulivat samana viikonloppuna vastaan niin huokeilla hinnoilla, että olen vakuuttunut joulunajan todellakin olevan taianomainen. Toivottavasti sellainen taianomaisuus ja hyvä tahto kohtaa mahdollisimman monia nyt joulunaikana. Autetaan niitä joiden elämäntilanne ei mahdollista viettämään joulua niinkuin tahtotilana olisi, ostetaan ruokaa ja tavaroita kotiin ja lahjaksi maltillisesti ja suositaan kierrätettyjä ja kotimaisia tuotteita, sekä elämyslahjoja.
Näillä vinkeillä toivotan kaikille kaunista, kohtuullista ja tunnelmallista joulunodotusta!

*Huovat saatu Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus Oy:ltä.


2 kommenttia :

  1. Voi allekirjoittaa kaikki kohtuullinen joulu -ajatuksesi! Mua harmittaa, että (kummi)lasten lahjojen kohdalla herään joka vuosi liian myöhään, jotta ehtisin löytää sopivat lahjat kirppikseltä tai kierrätysryhmistä. Ensi vuonna otan tämän kyllä asiakseni!

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla, että mennään samoilla linjoilla kohtuullisen joulun suhteen 😊 olen ihan asiakseni etsinyt ja kyttäillyt noita leluja lahjoiksi kierrätysryhmistä ja olen superonnellinen, että pääsen täyttämään monta toivetta. Kannattaa vaan tosiaan olla ajoissa liikkeellä asian kanssa.

    VastaaPoista