"Tuleeko teille ostokrapula uusia hankintoja tehdessä? Mietittekö kuinka suuren hiilijalanjäljen jätätte ostoksia tehdessä? Mietittekö missä tuote on valmistettu, mistä materiaalista ja millaisissa oloissa? Mitkä teidän vinkit olisi ekologiseen sisustamiseen?
Melkeinpä kaikki kodistamme löytyvät huonekalut on joko saatuja tai käytettyinä ostettuja. Pienellä korjaamisella ja tuunaamisella olen uudistanut joitakin huonekaluja, mutta suurinmman osan olen antanut olla sellaisessa kunnossa kuin ne ovat ostohetkellä olleet. Vanhat huonekalut näyttävät minusta paremmalle kuin uudet ja tykkään muutenkin ettei kodin jokainen sisustettu nurkka ja huone sovi täydellisen saummattomasti yhteen toisten kanssa, vaikka toki niissä yhtenäinen linja saa säilyäkkin. Vaikka selaankin joka päivä nettikirppiksiä ja käyn usein kirppiksillä, niin en kuitenkaan tee ostoksia ostamisen ilosta tai vain sen takia, että joku esine näyttää kivalle. Nykyisin mietin tarkkaan onko minulla esineelle käyttöä ja mihin sen sijoitan. Tosin poikkeuksiakin löytyy, kuten nämä viime viikolla ostamani Arabian kannu ja simpukanmallinen lusikka. Lusikan ostin matkamuistoksi pariisilaiselta kirppikseltä, mutta kannulle en ole keksinyt minkäänlaista funktioita. Se oli hyvin edullinen ja silmää miellyttävä kapistus, joten ostin sen kuitenkin.
Suosisin mielelläni enemmänkin kotimaisia, tai ainakin euroopassa valmistettuja sisustustuotteita, muttei se valitettavasti ole aina mahdollista. Tehdessäni ostoksia Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen myymälöissä, pääsen aina yllättymään paljonko säästinkään luonnonvaroja ihan pienessäkin ostoksessa. Kassakuittiin nimittäin tulostuu joka kerta Kierrätyskeskuksen luonnonvaralaskurin arvio paljonko luonnonvaroja olisi kulunut vastaavan uuden tuotteen tuottamiseen ja sen elinkaareen. Tämä tieto hätkäyttää minua joka kerta. Kannustankin jokaista ostamaan tavaroita niin pitkälle kuin mahdollista kierrätettyinä ja panostamaan aina sekä uusien, että käytettyjen tuotteiden hankinnassa laatuun ja tuotteen pitkäikäisyyteen.
Hiilijalanjälkeä syntyy meillä jokaisella väistämättäkin. Omaa ostokäyttäytymistä ja muitakin valintoja voi käydä testaamassa täältä, Sitran julkaisemassa elämäntapatestissä, joka mittaa testaajan hiilijalanjäljen ja antaa myös vinkkejä rahan ja ympäristön säästämiseksi.
Joulu on tulossa kauppoihin jo kovaa kyytiä ja joulumanian iskiessä päälle on hyvä miettiä voisiko hikipajoissa valmistetun, halvalla hintamerkinnällä varustetun muovisen sisutukrääsän korvata jollain itse tehdyllä kierrätys jutulla, tai ehkä jollain kotimaisella ja ekologisemmalla vaihtoehdolla.
Ja tarvitseeko sitä aina edes hankkia yhtään mitään?
Hyvä kirjoitus! Varsinkin tuo viimeinen lause saa ajattelemaan. Tiedän, että itselläni on rutkasti parannettavaa ekologisen sisustamisen suhteen, tai ylipäätään muutenkin ekologisemman elämäntavan suhteen, mutta pienillä askelilla eteenpäin. Pienetkin teot merkitsee. :)
VastaaPoistaKiitti ❤️ kyllähän tässä itse kullakin löytyy petrattavaa ekologisen sisustamisen suhteen. Pienetkin jutut vaikuttavat kumminkin suurempaan kokonaisuuteen, joten jos niin usein kuin pystyy - tai edes välillä tekee niitä ekologisempia valintoja niin sekin on jo hyvä 😊
Poista