Kuvaus

Sisustus / Kierrätys / Remppailu / DIY / Koti

maanantai 1. elokuuta 2016

Sauna

Jälleen yksi virstanpylväs remonttirintamalla on saavutettu - siippa nimittäin sai meidän kellarisaunan valmiiksi! Hän nikkaroi myös uuden oven saunan ja pesutilojen väliin, entisen oven olessa kokopuinen ja sen sisustakin paljastui lahoksi. Nyt tilalle tulee lasinen versio ja ovi on muuten valmis, mutta odotamme vielä tilaamaamme karkaistua lasia, jonka on siis tarkoitus vielä tulla tähän oveen. Lasit ovat väliaikaisesti kuitenkin korvattavissa ja pääsimme lauantaina ensimmäistä kertaa nauttimaan oman saunan löylyistä, jotka olivatkin tosi hyvät. Kyllä siitä puulämmitteisestä kiukaasta vaan saa niin erilaiset löylyt kuin sähkölämmitteisestä versiosta.
Onneksemme K-rauta Oulunkylä alkoi tehdä kanssamme blogiyhteistyötä, kun aloimme rakentamaan uutta saunaa vanhan tilalle. Heidän kauttaan saa myös tarvittaessa remontoijat ja asentajat, mutta me remppasimme saunan itse. Tai siis siippa sen remontoi, minä toimin vain tarvittaessa makutuomarin roolissa. Itse pidin vanhan saunan paneeleista, jotka varmaan olivat ihan talon alkuperäiset ja halusin mahdollisimman lähelle samantyyliset tilalle. Lisäksi mielestäni tummat sormipaneelit ja vaaleat lauteet ovat huippukaunis yhdistelmä, joten valitsimme saunan seiniin ja kattoon K-rauta Oulunkylän valikoimista Cellon 6-sormista  mustaa mäntypaneelia ja laudelaudaksi käsittelemätöntä haapaa, joka lopuksi siveltiin parafiiniöljyllä.
 Siippa tosiaan purki pois vanhat paneelit ja seinä- ja kattorakenteet. Vanha rivinteeraus oli onneksemme hyväkuntoinen, joten sitä ei tarvinnut purkaa.  Uudet koolaukset voitiin kiinnittää siihen siis suoraan. Koolauksien väleistä villoitettiin ainoastaan katto ja autotallinpuoleinen seinä. Maanvaraisia seiniä ei villoitettu, mahdollisen ulkoapäin tulevan maakosteuden vuoksi. Tähän päälle tehtiin normaalisti höyrysulku alumiinipaperista sekä rimoitus paneeleille. Tämä sama rakenne oli toiminut talossa 60-vuoden ajan, joten katsoimme parhaaksi jäljitellä sitä mahdollisimman tarkasti. Huoneen mataluuden vuoksi kiukaan yläpuolelle ei tullut paneelia vaan matalampi koolaus, jonka päälle tuli palosuojalevy.

 Lauteet siippa rakensi niin, että ne voidaan tarvittaessa irroittaa, joten saunan siivoaminen helpottuu näin huomattavasti. Saunassa oli ennen peruslauteet eli ylä-ja alalauteet takaseinällä. Lattiapinta-alaa  tilassa kuitenkin riittää, joten päädyimmetekemään lauteet L-muotoon, jatkuen myös kiukaan puoleiselle seinälle ja tilasta tuli näin huomattavasti kivemman näköinen. Ylä-ja  alalauteen lisäksi rakensimme myös lattialle tason ennen lauteille tuloa, mikä on visuaalisuuden lisäksi myös kätevä lasten  kanssa saunoessa.Saunan vanha kiuas tuotti aluksi hieman päänvaivaa, sillä se oli muuten niin uuden karheassa saunassa aika kurjan ja kuluneen näköinen romu nurkassa. Uuden kiukaan hankinta vain sen takia ettei se istunut ulkonäöltään uuteen saunaan tuntui kuitenkin tosi hölmöltä. Ratkaisu ongelmaan löytyi kuumuutta kestävästä mustasta spraymaalista, jolla vanhan kiukaan ulkoasua saatiin kohennettua merkittävästi ja nyt kiuas sopii sinne paremmin kuin hyvin. 

Loppuun muutama otos vanhasta saunasta, jossa emme ehtineet koskaan saunoa, koska kylppäriremppa tosiaan alkoi ennen muuttoamme tähän taloon.Ajatella, että kuukausikin vaihtui ja nyt päästään nauttimaan ihanan tunnelmallisista elokuun illoista. Ja mikäs niistä nautiskellessa, kun välilllä voi käydä rentoutumassa vaikka näillä uuden saunan lauteilla.Mahtavaa elokuuta kaikille!//Blogiyhteistyö K-rauta Oulunkylän kanssa.


7 kommenttia :

 1. Vastaukset
  1. Kiitos Tiina 😊 Ollaan kyllä itsekkin tyytyväisiä tähän lopputulokseen. Onni on käsistään kätevä siippa!

   Poista
 2. Tosi upea lopputulos! Meillä on ihan samat sävyt meidän pihasaunassa :)

  VastaaPoista
 3. Nyt vasta ehdin tänne blogiin uutta saunaa ihastelemaan! Tosi tyylikas tuli, hyvä Siippa ja makutuomari! :)

  VastaaPoista
 4. Vintageinteriorxx: Kiitos kuuluu oikeastaan kokonaan siipalle, itse olin koko projektissa mukana ainoastaan valitsemassa materiaaleja. Pihasauna olisi kyllä ihana!

  Nuppuja: Kiitos paljon ja tervetuloa joku kerta meille saunomaan!

  VastaaPoista
 5. On tyylikäs sauna! Yksinkertainen, vähäeleinen ja kuitenkin ihan luksus. Taidan pitää tämän esikuvan mielessä, kun joskus pääsemme meidän remontissa kellarisaunaan asti.
  Mitä olette tehneet lattialle? Näyttää hyvältä.

  VastaaPoista
 6. Kiva kuulla et tykkäät 😊 kylppärirempassa asennettiin lattian alle lattialämmitys, jonka päälle tuli betonilattia ja se maalattiin öljypohjaisella (taisi olla teknofloor) maalilla. Asiantuntijan mukaan lattian pitäisi kestää kylppäri oloja, joten tässä nyt testaillaan kommentin paikkaansa pitävyyttä. Hyvältä näyttää ainakin toistaiseksi.

  VastaaPoista