Kuvaus

Sisustus / Kierrätys / Remppailu / DIY / Koti

torstai 25. huhtikuuta 2019

Spiraalipiirakka

Vapun ja kevään kunniaksi jaan teille hauskannäköisen spiraalipiirakan ohjeen. Tämä vegepiirakka on upean näköinen ja paljon helpompi toteuttaa kuin mitä ulkonäön perusteella voisi ehkä luulla. Löysin spiraalipiirakan ohjeen lehdestä ja tutkin ohjeita myös netissä. Näistä sovelsin sitten itseäni mielyttävimmän reseptin, joka pääsi kokeiluun asti. Piirakan spiraali muodostetaan munakoison, porkkanan ja kesäkurpitsan siivuista. Kyseiset kasvikset tuntuvat varsin köyhiltä makuelämyksen tarjoajilta, mutta valkosipuli, ricotta- ja parmesaanijuusto antavat niin paljon potkua piiraaseen, että lopputulos on todellakin mitä maistuvin.
Tätä piirakkaa voisi sanoa todelliseksi vapun brunssipöydän hypnoottiseksi katseiden vangitsijaksi!


Itse käytän suolaisiin ja makeisiin piirakoihin aina valmispohjia. En voi luokitella itseäni jauhopeukaloksi ja olen kokenut kaupan pakastealtaan tarjonnan näissä piirakkahommissa sen verran hyväksi ja varmaksi jutuksi, että teen sumeilematta sekä suolaiset, - että makeatpiirakat aina valmiisiin pakastealtaista löytyviin taikinapohjiin.
Tähän piirakkaan tarvitset:
  • Suolaiseen piirakkaan soveltuvan valmis piirakkapohjan
  • 200 g ricottajuustoa
  • n.200 g raastettua parmesaania
  • yhden ison valkosipulinkynnen
  • 4 porkkanaa
  • 2 kesäkurpitsaa
  • 1 munakoison
Lisäksi:
suolaa, pippuria ja oliiviöljyä


Valmista valmis piirakkapohja pakkauksen ohjeen mukaan. Suikaloi kuoritut porkkanat, sekä pesty munakoiso ja kesäkurpitsat ohuiksi suikaleiksi. Itse käytin suikaloimiseen vihannesten kuorijaa, mutta suikaleet saa aikaiseksi myös juustohöylällä tai tietenkin mandoliinilla. Nämä suikaleet kannattaa vielä viimeistellä veitsellä suunnilleen samankokoisiksi, jolloin piirakasta tulee tasaisemman ja kauniimman näköinen. Munakoisosta ja kesäkurpitsoista kannattaa suikaloida vain sellaisia osia, joissa on kuorta mukana. Nämä tummat kuoriosat näkyvät spiraalissa paremmin, kuin kasvisten haaleat osat. 
Sekoita kulhossa keskenään ricottajuusto, raastetu parmesaani, sekä puristettu valkosipulin kynsi ja levitä seos piirakkapohjan päälle. Kieritä ensimmäinen kasvissuikale mahdollisimman tiukaksi rullaksi keskelle piirakkaa ja jatka eriväristen suikaleiden kierittelyä tämän ensimmäisen rullan ympärille mahdollisimman tiiviisti. Mikäli rakoja jää, kannattaa ne tilkitä viimeistelyssä suikaleiden paloilla umpeen. Uunissa nesteiden poistuessa kasvikset kutistuvat hieman kasaan ja siksi korostan tätä tilkitsemistä ja mahdollisimman tiiviin spiraalin tekoa.  Kun spiraali on valmis, ripsauta piirakan päälle myllystä suolaa ja pippuria, sekä sivele oliiviöljyä päälle. 
Paista piirakkaa uunissa 200 C:ssa suikaleiden paksuudesta riippuen n. 45-60 min.


Nautitaan vappupöydässä kylmän itse tehdyn siman tai kuohuviinin kanssa!

Huom! Loput kasvistenosat kannattaa pilkkoa ja paistaa vaikka pannulla. Niistä saa kivan lisukkeen seuraavan päivän ateriaan, eikä turhaa ruokahävikkiäkään pääse näin syntymään.





2 kommenttia :

  1. Onpa ihanan näköinen - ja varmasti herkullinen! Tätä täytyy ehdottomasti testata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, olisi kiva kuulla kommentteja, jos päätät joku päivä testata tätä!

      Poista